12 ARALIK 2024 ÇARŞAMBA

 
Dr. Tahir Tamer Kumkale

tamer@kumkale.net

İYİ İNSANLARI SAYGI İLE SELAMLIYOR VE SEVGİ İLE KUCAKLIYORUM............

Ana Sayfa
Başlarken
Yazı Arşivi
Yazı Arama
Kitaplarım
Hakkımda


    Kitaplarımdan seçmeler...

Amazon'da kitaplarım






Avrupa Diasporası kuruluyor. Peki Türk Diasporası nerede?
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:

 4 Temmuz 2003 Cuma 

Girmek için tam kırk yıldır yalvar yakar kapılarında beklediğimiz Avrupa Birliğinde alışılmadık olaylar oluyor. Bugüne kadar basında sıkça kullanılan, fakat yetkili ağızlardan duymadığımız “Avrupa Diasporası” Kavramı artık resmen kullanılmaya başlandı.

DIASPORA kelimesinin karşılığı Türkçe sözlüklerde yok. İngilizce-Türkçe Redhouse Sözlüğünde ise; “Sürgünden sonra Yahudilerin dünyanın her tarafına yayılması. İncil’de Kudüs’ün dışında bulunan Yahudi Hrıstiyanlar” olarak yer almış. Biz bu kelimeyi en çok Ermeni Diasporası şeklinde duyduk. Çünkü bugünkü Ermenistan’ın dışında yaşayan ve Ermeni Soykırımı konusunda dünyayı Türkiye aleyhinde kışkırtmaya çalışan Ermeni Toplulukları yaptıkları eylemlerde kendilerine bu ismi veriyorlardı.

Şimdi bir başka DIASPORA’ya şahit oluyoruz . Bunlar aslen Avrupalı olup’ ta bugün Avrupa dışında yaşayan topluluklara verilen bir isim.

AB Dönem Başkanlığını 6 aylığına yürüten ve 31 Temmuzda İtalya’ya teslim edecek olan Yunanistan giderayak çok ilginç bir gelişmeyi başlattı. Avrupa için çok önemli sayılabilecek bir adımı attı. Avrupa Birliği’nin liderlerini zirve toplantısı için Selânik’te bir araya getirirken, bir “ Avrupa Diasporası” kavramı oluşturma yolunda, yaşlı kıtayı Dünya’ nın dört bir ucunda temsil eden ve mesleklerinde zirveye ulaşmış Avrupalıları temsil eden bir grup ünlü Avrupalıyı Atatürk’ün doğduğu bu tarihi şehre davet etti.

İşin diğer bir ilginç yanı davet edilen ünlü Avrupalılar arasında Türk Kamuoyunun yakından tanıdığı üç ünlü Türk bulunuyordu. Bunlar; Avrupa Konseyi’nin danışmanlarından Dr. Altay Manço , Amerika Birleşik Devletleri’nden Ahmet Ertegün ile Fransa'dan Gökşin Sipahioğlu’ idi. Selanik Toplantıları sonunda DIASPORA konusunun detayları ile ilgili olarak Dr. Altan Manço ile Amerika'nın Sesi Radyosu - Türkçe yayınları için yapılıp 26 Haziran akşamı yayınlanan Ropörtajdan satır başlarını alarak Avrupa Diasporası kavramı oluşturmanın altında yatan amaçların ne olduğunu öğrenmeye çalışalım.

Dr. Manço'nun anlattıkları kısaca şöyle; “Avrupa dışında yaşayan 100 milyona yakın Avrupa kökenli insan var. Avrupa anlayışı çok geniş. Atlantik’ten Ural’lara kadar Avrupa kabul ediliyor. Bu insanların Avrupa sınırları dışında yaşamaları, Avrupa için bir nimet olarak gözleniyor. Düşünen arkadaşlar Amerika’da yetişmiş ve orada çalışanlar ve o görüşü paylaşan insanlar ki; Amerika bir göçmen diyarı ve herkes oraya bir yerlerden geliyor ve gelmiş olduğu yeri unutmayarak, o yerin amaçları doğrultusunda çaba veriyor. Bundan esinlenerek, neden Avrupa dışında yaşayan insanlar Avrupa’nın gelişmesine, birlikteliğine faydalı olmazlar veya nasıl faydalı olabilirler sorularından hareket edilerek böyle bir toplantı düşünülüyor.

İlk toplantı Dünya ülkelerinde kavuştukları ünleriyle temsil edenlerin görüşlerinin alınması şeklinde geçti. Aslında bu tür yüksek katılımlı toplantılardan çok pratik ve acil bir neticenin çıkması beklenemez. Diaspora her şeyden önce bir kitle olayıdır. Halbuki, davet edilen insanlar seviyesi çok yüksek, elit insanlardı. Biz de Türk diasporası derken, aklımıza ne geliyor. İşçiler gelmiyor, meslek sahibi, yaşadığı memleketin yaşamında, ekonomisinde veya politikasında rol oynayabilecek, söz sahibi olan insanlar geliyor. Gerçek diasporaların, büyük ve ezici bir çoğunluğu halk tabakası. Diaspora derken elit düşünüyoruz. Halbuki Diaspora eşittir kitle. Bunu hesaba katmadıkça sadece çok küçük insan gruplarına hitap edebiliriz ki, bu insanların eriştikleri noktalar ne olursa olsun sayıları belirlidir ve harcayacakları enerji sınırlıdır. O yüzden diasporaları bir kitle olarak görmezsek hata yaparız. Yunan hükümeti de bu toplantıyı organize ederek doğru, davet ettiği insanlara bakarak yanlış yapıyor.

Fakat bu bir deneydi. Bir iki yöntem hatası yapıldı ve insanlar bireysel olarak davet edildiler. Uç insanlar oldukları için kendi deneylerinden yola çıkılarak, bu deneylerin Avrupa genelinde bir faydası olabilir mi diye test edilmek istendi. Bu insanların kendi tecrübeleri başka türlü yöntemlerle, görüşmelerle aktarmaları sağlanabilirdi. Bilim adamı muamelesi yapıldığı için elde ettiğimiz bazı çarpık sonuçlar var. Toplantının ana fikir çok güzel. Çok ilginç. Biz de toplayalım. Bir sürü başarılı olmuş insanı toplayalım, deneylerini inceleyelim başkaları için pay çıkartalım. Bu ilginç bir yöntem denemekte fayda var”

Dr. Manço’nun anlattıkları neden Dünyaya yayılmış Türklerin güçlü bir Türk Diasporası oluşturamadığına dair görüşlerle devam ediyor.

Sonuç olarak; Yunanistan AB için önemli bir adım atmıştır. Konuyu bu toplantı ile sınırlı tutmamış internette açtıkları “http://www.europeandiasporas.org/ sitesi ile bütün Avrupalıları olaya dahil etmiştir. Avrupa Diasporası girişimini Avrupa’nın geleceği açısından başarılı bir adım olarak değerlendiriyorum.

Bugün gerek T.C. vatandaşı olsun ve gerekse Türk Soyundan gelen ve günlük yaşamlarında Türkçe konuşan Türkler olsun bütün dünyada bizim anladığımız anlamda bir diaspora topluluğu haline gelinmiştir. En kalabalık Türk Toplulukları da Federal Almanya'da bulunuyor. Ayrıca diğer AB ülkelerinde de yayılmış biçimde yaşıyorlar. Amerika'dakilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bugün hiç ümit etmediğimiz bir dünya köşesinde önemli mevkiler işgal eden bir Türk ile karşılaşıldığında artık pek fazla şaşırılmıyor. Bu Türklerin dışında çeşitli zamanlarda toplu olarak Osmanlı Coğrafyasından göç etmiş olup, hâlâ bu kültürün derin etkilerini günlük yaşamlarında muhafaza eden topluluklar da dünyanın dört bir tarafına yayılmış durumdadır. Onlar yine kendilerini Türklere en yakın milletler olarak görmektedirler.

O halde biz neden bu Türkleri;Yunanlılar, Ermeniler, Yahudiler gibi ortak milli menfaatlerimiz etrafında toplama zamanının geldiğini düşünmüyoruz.

İnşallah Selanik’te başlayan Avrupa Diasporası çalışmaları biz Türkler içinde geç kalındığına inandığım Türk Diasporasının kurulmasına iyi bir örnek teşkil edecektir.


Dr. Tahir Tamer Kumkale
4 Temmuz 2003 Cuma

 
BİLDİRİ-YORUM
2000-2012 | Dr. Tahir Tamer Kumkale