13 ŞUBAT 2025 PERŞEMBE

 
Dr. Tahir Tamer Kumkale

tamer@kumkale.net

İYİ İNSANLARI SAYGI İLE SELAMLIYOR VE SEVGİ İLE KUCAKLIYORUM............

Ana Sayfa
Başlarken
Yazı Arşivi
Yazı Arama
Kitaplarım
Hakkımda


    Kitaplarımdan seçmeler...

Amazon'da kitaplarım






SPK saltanatı ne zaman kaldırılacak?
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:

 10 Ocak 2003 Cuma 

Atatürk, saltanatı kaldırmadı mı? 1 Kasım 1922’de TBMM kararı ile saltanat kaldırıldı. 600 Yıllık Osmanlı Saltanatı 16 Mart 1920’den itibaren tarihi ömrünü bitirmiş kabul edildi.

Osmanlı padişahlarının hükümran olduğu bu topraklarda bugün Türk Milletinin Kayıtsız ve Şartsız Egemenliği sürüyor. Saltanatın Kaldırılması Kararının meclisten ilan edildiği gün Mustafa Kemal Paşa meclis kürsüsünden şunları söylemişti. “Millet Mukadderatını doğrudan doğruya eline aldı ve milli saltanat ve hakimiyetini bir şahısta değil, bütün fertleri tarafından seçilmiş vekillerden oluşan bir Meclis-i Âli’de temsil etti. İşte o meclis TBMM’dir. Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ dir.”

Atanın bu sözleri üzerinden tam seksen yıl geçti. Padişahlar kalktı. Fakat ülkeden saltanatı tam olarak kaldırmak mümkün olamadı. Padişah saltanatının yerini günümüzde BÜROKRAT SALTANATI devraldı.

Halkın seçtiği siyasiler kendi yarattıkları bürokrasi saltanatının esiri oldular. Halkın seçtiği siyasilerin etkili olamadığı, yani halkın temsilcilerinin kontrol ve denetimi dışında kalan birçok BÜROKSASİ DEREBEYLİĞİ meydana getirildi. Bunlardan ilk anda aklımıza gelenleri SPK(Sermaye Piyasası Kurulu), BDDK (Bankacılık Denetleme ve Değerlendirme Kurulu), YÖK(Yüksek Öğretim Kurulu) ve TMSF(Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) olarak sayabiliriz.
 Şimdi bunlardan sadece biri olan SERMAYE PİYASASI KURULU hakkında basın ve yayın organlarında yer alan ve internet sitelerinde E-mailler ile elden ele dolaştırılan bir kaç görüşe özet olarak yer vereceğim. Konunun iyi anlaşılması için bu bilgileri hiç bir ilave yapmadan aynen aktarıyorum.
---------------------------------------------------------------------
 - Batan Ekonominin Saltanatı. Krizde piyasalar battı SPK Başkanı ihya oldu. Hükümet tasarruf için lojmanları satma ve vekil maaşlarına zam yapmama kararı aldı. Ama bürokrasi 'aynı tas, aynı hamam'.

 - Maliye Bakanı misafirhanede kalırken Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Maliyenin süper lüks lojmanını mesken tuttu. 450 bin yatırımcıyı batıran kriz Doğan Bey' e hiç uğramadı. Gökkafes' e konuşlanan Cansızlar, süper lüks Audi'ye biniyor ve 8 milyar maaş alıyor...

- Cansızlar, sermaye piyasasının sorunlarını çözemedi ama kendi sorunlarını halletti. 8 milyar lira maaş, yolluklar, harcırahlar, lüks bir ofis, lüks bir lojman, lüks arabalar... Yetmedi, Türkiye'nin en lüks binası olan Gökkafes'e kuruldu.

- ÜSTELİK tüm bu harcamaları, her bir Türk vatandaşının yüzde 30 fakirleştiği, 2 milyon insanın işsiz kaldığı kriz döneminde yaptı. Türkiye krizle boğuşurken o 'saltanat bürokratı' oldu. Göreve gelir gelmez SPK' nın genel merkezini, Ankara'daki İş Bankası'nın bilgi işlem kompleksine yani lüks bir binaya taşıdı. Tam iki yıl yeşil sermayenin üstüne gitti. AKP iktidara gelince 'Sermayenin yeşili sarısı olmaz' dedi.

- İşte Doğan Cansızlar'ın parmak ısırtacak icraatları!..

- LOJMANDA KRAL...Doğan Cansızlar'ın Ankara ve İstanbul'da birer lojmanı var. İstanbul'da Bahçeşehir' de kalıyor. Ankara'da ise Çankaya'daki dillere destan Zirvekent sitesinde oturuyor. Bu lojman Maliye' ye ait. Milli Emlak Genel Müdürü olduğu dönemde buraya taşınan Cansızlar, SPK Başkanı olduktan sonra da burayı terk etmedi. Cansızlar' ın malikanesinin esas sahibi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan nerede kalıyor biliyor musunuz? Bursiyerler için düzenlenen ve bir oda bir salondan oluşan Yenimahalle misafirhanesinde.

- Gelelim Cansızlar'ın oturduğu daire ve sitenin özelliklerine. Cansızlar'ın oturduğu üst katlarda daireler 151 metrekareden başlıyor 280 metrekareye kadar çıkıyor. Fiyatları 153 ile 440 bin dolar arasında değişiyor.

- Sermaye Piyasası Kurumu' nun İstanbul ofisi Akmerkez’deydi. Cansızlar'ın canı Boğaz'a inmek istedi. İstanbul'un en görkemli ofislerine sahip Gökkafes' te tam 21 trilyonu sayıp 3'üncü ve 4'üncü katı satın aldı. SPK'nın İstanbul ofisinde 50 kişi çalışıyor. Akmerkez'deki eski ofis bin metrekareydi. Gökkafes'teki iki kat tam 6 bin 500 metrekare. Akmerkez'deki ofisin aylık sabit gideri 5 milyar liraydı. Boğaz manzaralı Gökkafes'teki ultralüks ofisin aylık sabit gideri ise 30 bin dolar.

- Sabah yazarı Necati Doğru, 30 bin dolarlık sabit gider için 'SPK yönetimi şampanya ile mi taharetleniyor?' diye sordu. Ama cevap alamadı. Cansızlar'ın ultralüks ofisteki odası da tabii ki şanına yakışacak şekilde. Nerdeyse önceki ofisin tamamı kadar yani 750 metrekarelik odada tek başına oturuyor. Bu odayı ayda en fazla 2-3 kere kullanıyor.

- Kendisini atayan Başbakan'ın ofisi, tuvalet dahil 200 metrekare. Cansızlar’ın,

- Gökkafes'teki saltanatının finansörü ise İMKB. İMKB hem 21 trilyon lirayı verdi. Hem de aylık 30 bin dolar sabit gideri ödüyor.

- Ultralüks ofisi olan başkanın otomobili de tabii ki süper lüks olmalı. Biri Ankara'da biri İstanbul'da iki Passat'ı olan Cansızlar, İMKB'den yeni bir makam otosu rica etti. İMKB de başkanın ricasını kıramadı. Bir değil iki araba aldı. Araba Audi A6 Quattro. Son model, içinde yok yok. Fiyatı 130 milyar liracık. SPK'da ayrıca başkanın emrine amade 26 lüks makam arabası var. Gökkafes'te ofisi var.

- SPK'daki son skandal ise, hakkında açılmış yolsuzluk dosyaları bulunan bir holdinge yapılan iltimas ile ilgili. Cansızlar'ın, bu holdingle ilgili soruşturmanın görüşüldüğü Kurul toplantısına, holdingin avukatlarını da aldığı ileri sürülüyor. SPK Yasası'na göre bu büyük bir suç oluşturuyor...

------------------------------
İşte bu haberler okuyanları dehşete düşürmeye yetiyor bile. Bir yanda açlık sınırının altında yaşadığı için kendilerine verilen 75 milyon liralık maaş artışını büyük bir lütuf olarak görüp sevinen milyonlarca insanımız. Bir yanda da kendi elimizle yarattığımız bir avuç saltanat sahibi insan...

Eğer bu bilgiler doğru ise ortaya çıkan manzara korkutucudur. Bu bilgilerin dedikodu olarak yayılması dahi zaten bıçak sırtında duran ekonomiyi sarsmaya yeter artar bile. Ben SPK Başkanı’nın bu yazılanların doğru olmadığını, tamamen yalan ve uydurma olduğunu söylemesini bekliyor ve umuyorum. İnşallah gerçek değildir diyorum.

Sermaye Piyasası Kurulunun İnternetteki görkemli sitesinde görevleri şu şekilde anlatılıyor; “KURULUN OLUŞUMU;Sermaye Piyasası Kurulu 1981 yılında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuştur. Yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan, idari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici bir kamu kurumudur. İlgili olduğu bakanlık, Başbakan tarafından görevlendirilen Devlet Bakanlığı’dır. Merkezi Ankara’da olan kurulun İstanbul’da bir temsilciliği bulunmaktadır.
Kurul’un Temel Görevi;
- Sermaye piyasasının güven açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını,
- Tasarruf sahiplerinin yani yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını,
 sağlamaktır.”

Yukarıdaki bilgilerin doğruluğundan hareket ederek oluşan kanaatime göre halen oturulan sırça köşklerden bu görevin yapılması çok zordur. İlgili ve yetkili birilerinin bu çarpık tabloyu süratle değiştirmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak; Atatürk’ün seksen yıl önce tarihe gömdüğü saltanatın, ne yazık ki bugün başka isim ve şekillerde devam etttiği anlaşılmaktadır. Bunun tipik bir misalini SPK uygulamaları içinde gördük. Oysa TBMM ile Saltanat yerini halkın hür iradesine terk etmiştir.

Her ne sebeple olursa olsun kendisini halk iradesinin üzerinde gören kurum ve kuruluşlar yeniden değerlendirilerek gerçek bürokrasi içindeki yerlerine oturtulmalıdır. Bir yerde bir baş olur. O Baş her zaman millettir. Kendisini, milletin üstünde gören kişi ve kuruluşların bu halka vereceği bir şey yoktur. Olmamalıdır.

Kanunlar bir kuruluşa saltanat etme yetkisi veriyorsa, yine yeni çıkarılacak kanunlarla bu yetki ellerinden derhal alınmalıdır. Bu şekilde Atatürk’ün 23 Nisan 1920’de TMMM duvarına astırdığı “Egemenlik Kayıtsız ve Şartsız Milletindir” talimatına işlerlik kazandırılmalıdır.


Dr. Tahir Tamer Kumkale
10 Ocak 2003 Cuma

 
BİLDİRİ-YORUM
2000-2012 | Dr. Tahir Tamer Kumkale