10 Kasım 2023 CUMA

 
Dr. Tahir Tamer Kumkale

tamer@kumkale.net

İYİ İNSANLARI SAYGI İLE SELAMLIYOR VE SEVGİ İLE KUCAKLIYORUM......

Ana Sayfa
Başlarken
Yazı Arşivi
Yazı Arama
Kitaplarım
Hakkımda


    Kitaplarımdan seçmeler...

Amazon'da kitaplarım






Kazakistan dosyası (2)
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:

Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Dış Türklerin bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gereklidir.. Gazi Mustafa Kemal Atatürk - (29 Ekim 1933)

 1 Ocak 2006 Pazar 

4 ARALIK 2005 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLARI
SEÇİM GÖZLEMCİSİ SAYIN ORHAN KİVERLİOĞLU İLE GÖRÜŞME

4 Aralık 2005 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini değerlendirdiğimiz KAZAKİSTAN DOSYASI’na devam ediyorum.
"KAZAK", kelimesi Türkçede; özgür, bağımsız, yiğit, cesur anlamına gelmektedir. Kazakların kullandığı dil; Kazak Türkçesi Tatar, Başkut, Nogay, Kırgız, Kıpçak lehçeleri arasında yer almaktadır. Anadolu Türkçesi ile pek çok ortak kelimesi mevcuttur. Yavaş yavaş ve kelimeler üstüne basılarak konuşulduğu takdirde Kazak kardeşlerimiz bizi kolaylıkla anlayabildiği gibi bizde onları anlayabilmekteyiz. Kazakistan’da verdiğim konferanslarda özellikle tercüman kullanmadan konuştum ve söylediklerimin yüzde sekseninin anlaşıldığına şahit oldum.
Kazakların iklim özelliği dolayısıyla çok sağlam ve sağlıklı bir yapıları bulunmaktadır. Ortalama nüfus yaşam süresi 69 yıl olması bunun kanıtıdır. Km2ye 2.6 kişi düşmektedir. Şehirleşme oranı % 57 dır. Çalışabilir nüfusun % 81'i istihdam edilmiştir.
Kazakistan’ın önemini kavrayan Sovyet yönetimleri bölgeye planlı bir şekilde Rus nüfusu yığmışlardır. 1926’da Rusların üç katı olan Kazak nüfusu bugün birbirine yakın hale gelmiştir. Önemli bir Kazak nüfusunun bilhassa İkinci Dünya Harbinde yani Stalin döneminde imha edildiğine şahit olunmuştur.
Kazakistan işlenebilir çok geniş topraklara sahiptir. Önemli ölçüde tarım ürünü üreticisidir. İhracatında da tarım ürünleri ağırlıklıdır. Ayrıca bölgenin en zengin maden kaynaklarını elinde tutmaktadır. Ülkede metalürji, makine, petro-kimya, tekstil, tarımsal ürünleri işleme sanayi gelişmiştir.
Kazaklar bütün tarihleri boyunca Rusların, Ruslaştırma ve Hıristiyanlaştırma politikalarına şiddetle karşı koymuşlardır. Büyük Türkçü İsmail Gaspıralı'nın Kazakistan'da bu konuda başarılı çalışmaları olmuştur. 1988 de "Kazakça" resmi dil olarak kabul edilmiştir. Günümüzde Kazakistan aydınları, özellikle Türk-İslam devleti kurarak Turan'ı gerçekleştirme idealini taşıyan genç Kazak Türkleri Bozkurdu, hilali ve yıldızı kendilerine amblem seçmişler,"Kazakistan'da Rusları istemiyoruz." diyerek açıkça muhalefet görevini sürdürmektedir.
Kazakistan’da Türk Dünyasının büyük düşünürü Ahmet Yesevi' nin türbesi bulunmaktadır. Ahmet Yesevi’nin adının yaşatılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti tarafından kurulan Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Alma-Ata’da Türk Özel Sektörü tarafından kurulan Süleyman Demirel Üniversitesi bulunmaktadır. Ayrıca ülkenin çeşitli kentlerinde Türk özel sektörü tarafından kurulan lise seviyesinde otuz kadar okul hizmet vermektedir.
Bu dost ve kardeş ülkede 4 Aralık 2005 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı seçimlerine dünyadan büyük bir ilgi olmuştur. Kendisiyle röportaj yaptığım Sayın Orhan Kiverlioğlu’nun da yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti heyeti yanında pek çok ülke temsilcisi seçimleri takip etmiştir.

Ülkedeki Demokratik kuralların gerçekleşme seviyesinin göstergesi olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında birkaç görüş aşağıya çıkarılmıştır. Seçimlerin cereyan tarzı hakkında genel bilgi vermesi açısından bu görüşler dikkat çekicidir.

** Fransız Senatör Emeri Monteskö; Dünyanın hiçbir ülkesinde seçimler pürüzsüz geçmemektedir. Burada biz adayların hepsi ile görüştük. Seçim kampanyasının nasıl hazırlandığını gördük ve seçimlerin seyrini izledik. Raporumuzda ihlaller tespit etmediğimizi belirteceğiz.

** ABD Kongresi danışmanı Yosif Bodanski; Seçimler yeterince iyi gitmektedir. Seçimler ideal değildir, ancak onlar seviyesindedir... İdeal seçimler ne ABD’de, ne Avrupa’da ne de başka bir yerde mümkün değildir. İnsanlar seçimlere katılmalarının amaca uygun olduğuna inanmıştır. İşte bu sebepten onlar seçim yerine gelmektedir. Bu seçmenler arasında yeterince çok genç kişiler vardır. Gençler Kazak toplumunun doğru demokratikleşme yolunda olduğunu konuşuyorlar. Herhalde Batının temsilcileri halkın üçte birinin gerçekten de istekli olan ve seçimlerde oyunu vermeye gelen böyle bir ülkeyi kıskanacaktır.

** ABD Kongre üyesi Çarlz Melanson; Seçime katılıp oy verenlerin sayısı çok yüksektir. Bunu görmek hoştur. Bu saatte oy verenlerin sayı düzeyi hatta ABD’den bile bir hayli yüksektir. ABD’de de aynı şekilde elektronik oy verme biçimi mevcuttur ve tabii ki, bu yeni bir şekildir. Çok güzel bir ülke, harikulade insanlar. Belki de hava soğuk, ancak insanların kendileri sıcak, açık ve harikuladedir.

** Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ) Yürütme Sekreteri Çjan Deguan; Biz bu seçimlerin siyası istikrar ortamında yapıldığı sonucuna vardık. Biz Nazarbaev’in müteakip Cumhurbaşkanlığı dönemine seçilmek için halkın desteğini aldığını görüyoruz .. “Onunla görüşmemizde kendisini ŞİÖ adından, yalnız Kazakistan’ın daha da başarılı olmasının yanı sıra, bölgede ve özellikle de bizim kuruluşumuz çerçevesinde istikrarın desteklenmesi ve devam ettirilmesi için büyük önem taşıyan bu tarihsel olayla tebrik ettik..

** Rusya Federasyonu temsilcisi Aleksey Malaşenko; Her şey yeterince normaldi, her şey ve herhalde seçim gününün kendisi öylesine iyi organize edilmişti ki, herhangi bir düzensizlik olmamıştır. Tabii ki, her bir gözlemci kusurlar, hatalar bulmak için gelmektedir. Gerçekte hatalar ve kusurlar mevcut değildi. Ben adayların temsilcileri, partilerin temsilcileri ile görüştüm ve herkeste karşılıklı saldırılar, karşılıklı memnuniyetsizlikler bulunmadığı izlenimi oluştuğunu gördüm. Gerçekten, normal bir süreç geçmiştir.


Dr. Tahir Tamer Kumkale
1 Ocak 2006 Pazar

 
BİLDİRİ-YORUM
2000-2012 | Dr. Tahir Tamer Kumkale