10 EYLÜL 2024 SALI

 
Dr. Tahir Tamer Kumkale

tamer@kumkale.net

İYİ İNSANLARI SAYGI İLE SELAMLIYOR VE SEVGİ İLE KUCAKLIYORUM............

Ana Sayfa
Başlarken
Yazı Arşivi
Yazı Arama
Kitaplarım
Hakkımda


    Kitaplarımdan seçmeler...

Amazon'da kitaplarım






Ukrayna seçim sonuçları soğuk savaş habercisi mi?
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:

 6 Aralık 2004 Pazartesi 

Olaylar Türk Milletine iki ehemmiyetli kuralı yeniden hatırlatıyor: Yurdumuzu ve haklarımızı müdafaa edecek kuvvette olmak... Barışı koruyarak arsıulusal çalışma birliğine önem vermek.
(Gazi Mustafa Kemâl Atatürk - 1935)

Tek kutuplu dünya'nın hakimi ABD bu konumunu muhafaza edebilmek için devamlı saldırıyor. ABD; muhtemel rakipleri olarak değerlendirdiği AB, Rusya Federasyonu, Çin ve Japonya'ya karşı her alanda zarar vermeyi ve bu ülkeleri en zayıf yerlerinden vurmayı hedef alan planlarını bir bir yürürlüğe sokuyor. Denetiminde tuttuğu Küreselleşme mimarlarını bu işte sınırsız olarak kullanıyor.

ABD'nin Silahlı Kuvvetler gücüne dayanarak yaptığı ataklara bu saydığım ülkeler şimdilik doğrudan karşı çıkamasalar da "bu oyunda bizde varız" şeklindeki küçük bölgesel manevralarla dünya güç dengelerinde kendilerinin de olduğunu hissettirecek operasyonlar düzenliyorlar.

Günlerdir dünya basınını işgal eden Ukrayna seçimlerinin sonuçları ve gelişen olaylar içinde Ukrayna halkının konu mankeni olmaktan başka bir rolleri bulunmuyor. Yani Rusya ve ABD arasındaki küresel güç ve iktidar mücadelesine ülke halkı kullanılıyor. Sonunda ülke kaos içinde bilmediği ve bugüne kadar yaşamadığı bir iç savaşa doğru sürükleniyor.

Ukrayna, 1991'de dağılan S.S.C.B'den koparak bağımsızlığını ilan eden en büyük ülke. Hem nüfus, hem de toprak büyüklüğünün yanında Avrupanın doğu sınırları içinde strajejik bir konuma sahip. Gelişmişlik düzeyi SSCB'den kopan diğer ülkelere benzemiyor.

Ukrayna, Sovyet topraklarının her alanda gelişmiş ve sanayileşmiş zengin kesimini teşkil ediyordu. Sovyet Ağır sanayii yatırımları ile Sovyet Ordularının büyük bir kesimi de bu topraklarda konuşlanmıştı. Ayrıca Sovyet donanmasının ana üsleri ve tersanelerinin olduğu eski bir Türk Yurdu olan Kırım toprakları da Ukrayna'ya bırakılmıştı. Bir bakıma buranın ayrılması ile Rusya yetişmiş ağır sanayii işgücü ve mevcut ağır sanayii tesislerinin yarısını kaybetmişti. Yani buranın kaybı Rusya için kabul edilir gibi değildi.

Rusya'nın eski gücüne kavuşabilmesi için Rus kökenine bağlı kalacak bir Ukrayna'ya ihtiyacı vardır. Halbuki Ukrayna halkı Avrupa ile entegre olmak istemektedir. Asya ile Avrupa'nın tam ortasında kalan Ukrayna Avrasya'da hakimiyet kurmak isteyen küresel güçler için kontrol edilmesi ve elde bulundurulması istenen vazgeçilemez bir ülkedir. Nitekim bu ülke üzerinde sadece Rusya ve ABD değil, AB'nin ağır topu Almanya'da çalışmaktadır.

Ukrayna seçimleri doğu-batı mücadelesinin mücadele alanı olarak seçilmiştir. Bilindiği gibi çıkan sonuçlar muhalefetçe kabul edilmemiş ve istenen gerilim ortamı yaratılmıştır...

Batı yanlısı aday Viktor Yuşçenko ile Rusya destekli Başbakan Viktor Yanukoviç'in yarıştığı seçim sonrasında Yuşçenko taraftarlarının hile yapıldığı gerekçesiyle sokağa döküldüğü ülkede yaklaşan bir iç savaşın emareleri görülmeye başlanmıştır.

Ülke içinde kurulduğu andan beri devam eden doğu ve batı yanlılarının rekabeti ilk defa bu seçimlerde dünya gündemine alenen taşındı. Kremlin'e yakın siyaset bilimcileri; Ukrayna' daki durumun Batı Avrupa ile Rusya arasındaki çatışmadan kaynaklandığını ve Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra Batı Avrupa ve Rusya'nın çıkarlarının ilk defa bu kadar açık bir şekilde çatıştığını kaydediyorlar.

Seçimler devam ederken batı basını, Rus yanlısı aday Yanukoviç taraftarlarının bu seçimlerde yaptıkları hileleri delilleriyle birlikte açıkladı. Ve aldığı bu destekle seçimi çok az farkla kaybeden Yuşçenko seçime hile karıştırıldığı iddiasıyla sonuçlara itiraz ederek halkı sokağa döktü. Protestolar onbinlerin katıldığı kalabalıklarla yapıldı. Karşılıklı kan döküldü, şiddet uygulandı..

Sonunda Ukrayna parlamentosu ülkede bir haftadır protesto gösterilerine neden olan tartışmalı seçimlerin sonuçlarını geçersiz ilan etti. Fakat parlamento'nun seçimlerin sonucunu değiştirme yetkisi bulunmuyor. Parlamento Başkanı Vladimir Litvin, krizin çözümü için en akılcı yöntemin seçim sonuçlarını geçersiz ilan etmek olduğunu vurgularken seçimin galibi Başbakan Viktor Yanukoviç alınan iptal kararını kabul etmediğini bildirdi.

Olaylar büyüyünce iki rakip lider Başbakan Viktor Yanukoviç (Rus yanlısı) ve muhalif Viktor Yuşçenko ( AB ve ABD yanlısı) yaptıkları görüşmede krize görüşmeler yoluyla çözüm bulunması konusunda anlaştılar. Toplantı devlet başkanı Leonid Kuçma nezaretinde yapıldı. Bu ikili diyalog görüşmelerinde AB'nin dış politika yetkilisi Javier Solana ve Litvanya Cumhurbaşkanı Valdas Adamkus da hazır bulundu.

Amerikan Başkanı George Bush'un "Uluslararası topluluk Ukrayna'daki krizi yakından takip ediyor ve çözüm istiyor" şeklindeki beyanına, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un cevabı gecikmedi. Sergey Lavrov; "Ukrayna'da seçim sonrası yaşanan krize çözüm amacıyla yabancı ülkelerin devreye girmesinden rahatsızlık duyduğunu ve batı başkentlerinin Avrupa'nın sınırlarını yeniden çizmek istediğini ve buna izin verilemeyeceğini" bildirdi.

Bunun üzerine Ukrayna'nın Devlet Başkanı Leonid Kuçma diğer ülkeleri, "ülkesinin iç işlerine karışmamaları" yönünde uyardı ve "1917 Bolşevik Devrimi'nden sonra iç savaş çıktığını ve bunun günümüzde de olabileceğini" vurguladı.

Protestolar devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell; "Seçim sonuçlarını tanımayacaklarını", bildirdi ve "Ukrayna gerekeni yapmazsa sonuçlarına katlanmak zorunda kalır" diyerek Ukrayna'yı dolaylı olarak tehdit bile etti.

Görüldüğü gibi Ukrayna seçimleri bu ülkeyi de sınırları içine almak isteyen batı ile eski Rus topraklarından taviz vermeğe tahammülü olmayan Rusyanın müthiş mücadelesine sahne olmuştur ve dahada olacaktır...

Ukrayna deniz komşumuzdur ve bu ülkedeki huzur ve güven ortamı Türkiye'yi de yakından ilgilendirmektedir. Başkan Putin'in Türkiye ziyaret proğramı çok önceden hazırlanmış olduğundan proğramda yer almayan Ukrayna krizinin ana konulardan biri olması beklenmeli ve buna göre milli bir görüş hazırlanmalıdır.


Dr. Tahir Tamer Kumkale
6 Aralık 2004 Pazartesi

 
BİLDİRİ-YORUM
2000-2012 | Dr. Tahir Tamer Kumkale