Dr. Tahir Tamer Kumkale
tamer@kumkale.net
|
Kitaplarımdan seçmeler... Amazon'da kitaplarım
|
25 NİSAN 1915, ÇANAKKALE’DE 57 NCİ ALAY YÜRÜYÜŞÜ |
|
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:
|
|
Ben ordunun kayıtsız şartsız, bütün esrarı ile Alman heyet-i askeriyesine tevdi ve teslim edilmesinden çok müteessir idim. Daha karar verilmezden evvel tesadüfen bu vakaya muttali olduğum vakit, sesimin erişebileceği makamata kadar itirazatta bulunmağı vazife addetmiş idim. Hiç kimse itirazlarıma cevap vermedi. Cevap vermeye lüzum görmedi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk” |
Bugün 25 Nisan 2013. Çanakkale kara muharebelerinin başlamasının 98 inci yılını idrak ediyoruz. Bu savaşlarda devleşen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında tamamına yakını şehit ve gazilik mertebesine ulaşarak bu toprakları vatanlaştıran 57 nci Alayın hatırasını paylaşmak istiyorum.
Albay Mustafa Kemal komutasındaki 19ncu Piyade Tümeninin 57 nci Alayı, bu bölgedeki savaşlarda üstün bir cesaret ve kahramanlık örneği vermiştir. Başta Alay Komutanı Yb. Hüseyin Avni Bey olmak üzere Alay’ın 628 kişilik mevcudunun çok büyük bir kısmı 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında Mustafa Kemal’in “Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum” emrine uyarak şehâdet mertebesine ulaşmıştır. Verdiği bu emirle dünya askerlik tarihine geçen bir lider doğarken, Türk askerinin gücü bir kere daha dosta düşmana ispat edilmiştir.
Dünyada askerlerine “size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” diyebilen başka bir komutan yoktur. Yeryüzünde ölme emrini tereddütsüz yerine getiren Mehmetçik’ten başka bir asker, Türk milletinden başka bir millette yoktur..
25 Nisan 1915; Çanakkale’de kara savaşlarının ilk günüdür. Anzaklar 1500 kişilik bir kuvvetle Arıburnundan çıkarma yaparlar. Karşılarında ise sadece 30 kişilik kıyı gözetleme ve koruma birliği vardır. Düşman askerleri ilerliyor..Kıyıyı savunan çok geniş bir sahile yayılmış olan 27 nci Alay birlikleri ağır kayıplar vermektedir. 19 Tümen K. Yb. Mustafa Kemal Conkbayırına çıktığında düşman askerinin kendisine Türk askerlerinden daha yakın olduğunu görür. Conkbayırı ve Kocaçimentepe hattının ele geçirilmesiyle muharebenin seyrinin değişeceğini görür. Conk bayırının güneyinden geri çekilmekte olan cephanesi kalmamış bir müfreze askeri durdurur ve “Düşmandan kaçılmaz” der . “Cephaneniz yoksa süngünüz var” diyerek derhal askere “süngü tak” emri verip yere yatırtarak mevzi aldırır. Bu durumu gören düşman askeri de duraklar ve onlarda yatarak mevzi alırlar. İşte savaştaki gerçek zafer anı bir komutanlık dehası olarak kazanılan bu andır.
Gerçekten de Türk askerinin süngü takıp mevzi almasıyla düşman kuvvetleri de mevzi alır. Böylece 57 nci Alayın Conkbayırına yerleşmesi için yeterli süre kazanılır. Ve Yarbay Mustafa Kemal karşı hücuma geçmesini istediği 27. Alay’dan geri kalan askerlere ve 57 nci Alaya karşı saldırı için şu emri verir.
“Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka komutanlar ve kuvvetler gelebilir” Mehmetçiğin yaptığı karşı hücumla Anzaklar ağır kayıplar verir ve sahil kesimine çekilirler. Ama bu başarılı günün sonunda 57 nci Alay askerlerinin tamamına yakını şehitlik mertebesine ulaşmışlardır.
Ve şimdi her yıl 25 Nisanda sabaha karşı saat 05:00′da Anzaklar yine aynı yere, yani dedelerinin çıkarma yaptığı yere geliyorlar. Bu topraklarda yaşamını kaybetmiş dedelerini anıyor ve tam çıkarmanın başladığı saatte şafak ayini düzenleyip dualar ediyorlar. Şafak ayini bittikten sonra Avustralya ve Yeni Zelandalılar atalarının 25 Nisan 1915 sabahı yaptıkları gibi yürüyerek Conk bayırına doğru çıkmaya başlıyorlar.
Onların bu çıkışlarına karşı 57 nci Alayın torunları olan bizlerde aynen 25 Nisan 1915’de 57 nci Alayın kahraman askerlerinin yürüdüğü yoldan ilerliyerek düşmanı karşılamaya gidiyoruz..
Çünkü gün Anzak Günü değil, 57 nci Alay günüdür. Bugün kahraman Türk askerimizin günüdür. Dedelerimiz o gece asker çorbası ve hamur kızartması yemiştir. Bugün bizde aynı şeyi yapıyoruz. Asker çorbalarını içip, hamur kızartmalarımızı yiyip, yatmadan önce şehitlerimize türküler yakıyoruz. 25 Nisan sabahı Atatürk’ün 19 ncu Tümen Karargâhının bulunduğu Bigalı köyünde erkenden kalkılır, tıpkı dedelerimizin yedikleri yemekler yenir, başlara kınalar yakılır ve askerlerimizin yürüdüğü on kilometrelik yolda yürümeye başlanır. Tıpkı dedelerinin 57. Alay olarak yürüdüğü saatte, yürüdüğü yolda, aynı patikada… Herkezin elinde Türk bayrakları vardır. Dualar edilir ve marşlarla kahraman askerler anılır. Bu yürüyüşe öğrenciler, izciler, halk ve askerler coşku ile katılmaktadır. Katılım her yıl giderek artmaktadır.
Geçen yıl Atatürk’ün 57 ci Alayının bağlı olduğu 19 uncuTümeni kurduğu Tekirdağ'dan 57 kişi, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'nci yıldönümü nedeniyle 18 Mart Pazar günü düzenlenen törene katılmak üzere 57'nci Alay Şehitliği'ne yürümüştür. Öğrenciler ve Sivil Toplum Kuruluşu üyelerinden oluşan 57 kişi, 235 kilometrelik yürüyüşe törenle Tekirdağ Valiliği önünden uğurlanmıştır.
Son beş yıldır 57 nci Alay yürüyüşlerine Birinci Ordu Komutanları da fiilen iştirak etmektedir. Yürüyüşlere katılım her yıl artarak devam etmektedir. Bu yıl yapılacak 98 nci yıl yürüyüşü ile ilgili olarak basında yer alan haberler şöyledir;
“ GENÇLİK ve Spor Bakanlığı, Çanakkale Savaşları’nın 98'inci yıl dönümünde onbinlerce genci Gelibolu Yarımadası’nda şehitlerle buluşturacak. Çanakkale Savaşları’nın en büyük kahramanlık destanlarından biri olan ve tümü şehit düşmesine rağmen sancağını yere düşürmeyen 57'nci Alay Şehitleri’ni anmak için 25 Nisan’da şafak sökerken 'Ata’nın Yolunda 57'nci Alay Yürüyüşü' yapılacak.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın da yer alacağı yürüyüşe katılacak gençler, 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gece saat 03.00’da Eceabat İlçesi'ne bağlı Bigalı Köyü Kocadere mevkiinde toplanacak. Burada Kızılay tarafından kurulacak çadırlarda 10 binlerce gence 57'nci Alay Şehitleri'nin 98 yıl önceki sabah kahvaltısında yedikleri kumanya dağıtılacak. Çorba ve peksimetten ibaret 57'nci Alay Menüsü ile kahvaltılarını yapacak olan gençler, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın öncülüğünde 06.00’da şafakla birlikte yürüyüşe başlayacak. Kocadere’den başlayacak yürüyüş, 10 kilometre mesafedeki Conkbayırı’nda Atatürk Anıtı önünde sona erecek.
Saat 08.30’da burada gerçekleştirilecek törende Atatürk anıtına çelenklerin konulması ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunacak. Protokol konuşmaları sonrası, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okunacak. Gençliğin Ata’ya cevabı sonrası, 2'nci Kolordu Bölge Bando Komutanlığı’nın konseri gerçekleşecek. Tören bitiminde yürüyüşe katılanlar 57'nci Alay Şehitliği’ni ziyaret edecek...”
Çanakkale’de vatan toprakları için neler yapılabileceğini dünyaya gösteren kahraman ceddimi saygı ile anıyorum. Kahraman ceddimin ruhları şad olsun.
Dr. Tahir Tamer Kumkale http://www.kumkale.net http://kumkale.wordpress.com
Dr. Tahir Tamer Kumkale 25 Nisan 2013 Perşembe |
|
|