Dr. Tahir Tamer Kumkale

tamer@kumkale.net
|
Kitaplarımdan seçmeler... Amazon'da kitaplarım



|
ŞEKER BAYRAMI GELMİŞ. SEVİNELİM Mİ? |
|
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:
|
 |
Her milletin kendine mahsus gelenekleri, kendine mahsus adetleri, kendine göre milli hususiyetleri vardır. Hiçbir millet aynen diğer bir milletin taklitçisi olmamalıdır. Çünkü böyle bir millet ne taklit ettiği milletin aynı olabilir, ne de kendi milliyeti içinde kalabilir. Atatürk (1923) |
Değerli dost ve kardeşlerim ile tüm milletimizin bugün idrak ettiğimiz Şeker (Ramazan) Bayramını candan kutluyor ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Dini Bayramlarımız milletimizin birlik, beraberlik ve bütünlüğünün pekiştirildiği, dostlukların sağlamlaştırıldığı, gelenek ve göreneklerimizin en üst düzeyde yaşandığı, yani millet olma vasıflarımızın yeniden hatırlandığı çok özel günlerdir.
Bayramlar kesinlikle tatil ve dinlenme günleri değildir. Aksine geleneksel ziyaretler dolayısıyla son derece yorucu geçen günlerdir. Ama getirdiği büyük haz ve zevk bütün yorgunluğumuza bedeldir.
Dini bayramlarda yıllardır süregelen uzatılmış tatil uygulamaları sonucunda milletimiz adeta tatile adapte olmuştur. İnsanlarımızın psikolojisi ve günlük yaşamlarındaki sosyal bakış açıları değişmiştir. Bayramda olması gereken akraba, dost ve komşularla kaynaşılması, büyüklerin ziyareti, yardımlaşma ve komşular arası dayanışma yavaş yavaş kalkmıştır. Önce büyüklerimiz tatil yörelerine ve yazlıklarına kaçtılar. Bunu gören küçükler de aynen taklit ettiler. Şimdi bayram denilince tatil ve evden uzaklaşmak akla geliyor. Acı ama gerçek şu ki; kökleşmiş geleneklerimiz gözlerimizin önünde teker teker yok oluyor.
Yozlaşmış ve şirazesinden çıkmış bayram kutlama geleneğimiz uzun yıllardır ilk defa bu bayramda eski günleri hatırlatır uygulamalara döndü. Yani bu yıl ilk defa insanlarımız evlerinden tatil yörelerine kaçarak bayram geleneklerinden uzaklaşamadılar. 21 yıllık iktidarının sonunda Ak Partinin ekonomik uygulamalarının yarattığı yüksek pahalılık nedeniyle bir avuç mutlu azınlık dışında insanlarımız bayramın geldiğinin farkına dahi varamadılar. Evlerinden dışarı çıkamadılar.
İlerlemiş ömrümde ilk defa bu derece pahalılık gördüm. İnsanların hızla fakirleşip en hayati ihtiyaçlarını temin etmede dahi çok zorlandığına şahit oldum. Yine insanlarımızın çok çaresizlik içinde olduğunu görerek üzüldüm. Arife günleri esnafımız da bayram ederdi. İnsanlarımız bütçesine göre mutlaka bayramlık ciddi bir alışveriş furyasına kapılırlardı. Ve ben yine ilk defa alışveriş merkezlerini çok sönük gördüm. Tıklım tıklım olan yerler sadece kabristanlardı. İnsanlar büyük bir yoğunlukla mezarlıklara yakınlarının kabirlerini ziyarete gelmişlerdi. Adeta içine düşürüldükleri fakirliği ölmüş aile büyüklerine şikayet ediyorlardı.
İnşallah bu yılki sönük ve aslına uymayan bayram kutlaması son olacaktır. Ben dini bayramlarımızı geleneksel yapısı içinde yaşamamızın köklü millet olmamızın önemli bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Çünkü Türk insanı için bayram günleri; sevincin, karşılıklı sevmenin ve dayanışma duygularının doruğa çıktığı, toplumun milli birlik ve beraberliğinin güçlendiği önemli günlerdir.
Öztleyecek olursam;
Bu güzel bayram günlerinde; Aile büyüklerimizi ve özellikle anne ve babamızı, yaşlı ve bakıma muhtaç yakınlarımızı, hastalarımızı, komşularımızı, akraba ve dostlarımızı ziyaret etmeliyiz. Kendilerini hatırladığımızı gösterecek küçük hediyelerle onların gönüllerini hoş ederken hayır ve dualarını almalıyız. Kimsesiz fakirleri, aciz durumdaki dul ve yetimler ile çocukları sevindirmeliyiz.
Dini Bayramlarımızı, geçen bin yıl içinde sosyal yaşantımızı şekillendiren ve Türk kimliğinin oluşmasına katkısı olan müstesna günler olarak görüp bu günlere ilişkin gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmalıyız.
Bunları gelecek nesillere taşımayı dini bakımdan olduğu kadar vazgeçilemez milli görev olduğunu kabul etmeliyiz..
Milletimin Şeker Bayramının hayırlara vesile olmasını diliyorum..
Dr. Tahir Tamer Kumkale 20 Nisan 2023 Perşembe |
|
|