13 ŞUBAT 2025 PERŞEMBE

 
Dr. Tahir Tamer Kumkale

tamer@kumkale.net

İYİ İNSANLARI SAYGI İLE SELAMLIYOR VE SEVGİ İLE KUCAKLIYORUM............

Ana Sayfa
Başlarken
Yazı Arşivi
Yazı Arama
Kitaplarım
Hakkımda


    Kitaplarımdan seçmeler...

Amazon'da kitaplarım






RUSYA-UKRAYNA ANLAŞMAZLIĞI DÜNYA SAVAŞINA DÖNER Mİ?
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:

Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir hal alır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk (1931)

 22 Şubat 2022 Salı 

RUSYA-UKRAYNA ANLAŞMAZLIĞI DÜNYA SAVAŞINA DÖNER Mİ?

Önce cevabı vereyim. Ben ufukta savaş görmüyorum. Nokta..

1991’de önce Varşova Paktının bilahare Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılması ile çöken komünist ideoloji sonucunda SSCB içinden biri Rusya Federasyonu olmak üzere 15 Bağımsız devlet çıkmıştır. 150 Milyon nüfus ve kızılordunun yarısından fazlası ayrılan cumhuriyetlerde kalmıştır. Toprakların ve nüfusun büyük kısmını temsil eden Rusya Federasyonu ise kapitalist sistemim tüm küresel organları tarafından kredi oyunları ile kontrol altına alınmıştır. 1999 yılına kadar her alanda geriye giden ve ekonomik alanda tam bir çöküş içine giren Rusya 1999 yılında Vladimir Putin’in başa geçmesi ile her alanda toparlanma yoluna girmiştir. Dirayetli bir liderlik örneği gösteren Putin Rusya’yı kısa sürede uluslararası alanda saygın ve sözü geçen bir ülke haline getirmiştir. Hatta Suriye'de kazandığı başarılarla Çar Deli Petro'nun tarihi “sıcak denizlere inme” hedefini de ele geçirmiştir.

Günümüze dönelim. 21 Şubat 2022 gecesi Vladimir PUTİN tarihi bir konuşma yaptı ve Rusya’nın Ukrayna topraklarında istiklalini ilan eden iki bölgenin bağımsızlığını tanıdığını ilan etti. Açıklamadan hemen sonra Rus ordusunun bu iki bağımsız ülkeye Barış Gücü olarak girdiği haberleri paylaşıldı.

Batılı kaynaklar Rusyayı işgalci ve savaş yanlısı olduğunu ilan etmek için birbiri ile yarıştılar. Oysa meselenin aslı öyle değildi. Rusya doğal coğrafyasının ve jeopolitik teorilerinin topraklarını savunmak için ülkesine sağladığı avantajları kullanıyordu. Gerçek şu ki; daha otuz yıl öncesine kadar MONTRÖ Antlaşmasının sağladığı güvence ile Karadeniz'de tam hakimiyeti olan Rusya bugün NATO üyesi olan Bulgaristan ve Romanya yanında NATO’ya katılmak için talepte bulunan Gürcistan ve Ukrayna ile çepeçevre kuşatılmak istenmektedir. Kenar Kuşak Teorisinin sonuçlarını iyi değerlendiren Rusya Lideri Putin başlattığı operasyon ile ön alarak Batıyı savaş alanına değil, barış masasına doğru zorlamaktadır.

Kanaatimce hareketin zamanlaması iyi seçilmiştir. Rusyayı düşman olarak değerlendiren Avrupa ülkeleri aslında büyük ölçüde Rusya'nın enerji kaynaklarına muhtaç durumdadır. Muhtemel bir savaşın galibi olmayacak ama kaybedeni çok olacaktır. Sıcak savaş tarafların halklarını çok ağır şekilde etkileyecektir.

Dolayısı ile savaş değil, barış daha yakındır.

Türkiye’nin elinde savaş olsun veya olmasın her iki durumda da kullanabileceği MONTRÖ Antlaşması bulunmaktadır. Türkiye gücünü bilmeli ve sağduyu ile hareket etmeli, taraflardan birine değil, her iki tarafa da eşit uzaklıkta olduğunu akıllıca uygulayacağı politikalar ile göstermelidir.

Sonuç olarak iki yıldır PANDEMİ dönemi ile her alanda güç kaybeden ve kamu oyları yeterince sıkıntı çeken devletlerin yöneticilerini sağ duyu ve aklı- selime davet ediyorum.

Bölge ve dünya insanlığı bir Üçüncü Dünya Savaşını kaldıracak durumda değildir.


Dr. Tahir Tamer Kumkale
22 Şubat 2022 Salı

 
BİLDİRİ-YORUM
2000-2012 | Dr. Tahir Tamer Kumkale