Dr. Tahir Tamer Kumkale
tamer@kumkale.net
|
Kitaplarımdan seçmeler... Amazon'da kitaplarım
|
DEVRİM ŞEHİDİ KUBİLAY'I UNUTMAYALIM VE ASLA UNUTTURMAYALIM |
|
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:
|
|
Dünyanın bize hürmet göstermesini istiyorsak, evvela bizim kendi benliğimize ve milliyetimize bu hürmeti hissen, fikren, fiilen, bütün iş ve hareketlerimizle gösterelim; bilelim ki milli benliğini bulmayan milletler başka milletlerin avıdır. Gazi Mustafa Kemâl Atatürk (1923) |
Bugün 23 Aralık 2020
Yani her yıl Menemen başta olmak üzere memleketin her yanında saygıyla andığımız Devrim Şehidimiz KUBİLAY’ın vefatının doksanıncı yılıdır.
Şehit Asteğmen Kubilay; Cumhuriyetimizin bekası için daima hatırlanması gereken bir simgedir. Kubilay’lar asla unutulmamalı ve unutturulmamalıdır.
23 Aralık 1930’da Menemen’de tanık olduğumuz irticai isyan olayının izleri son yıllardaki unutturulma gayretlerine rağmen toplumsal bellekten hiç silinmemiş, Kubilay "devrim şehidi" olarak milletin hafızasında anıtlaşmıştır..
Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Menemen’de 23 Aralık 1930’da şeriat isteyerek ayaklanan bir grup meczup yobaz tarafından vahşice öldürülmüştür. Bağ bıçağı ile kesilen kafası sırığa takılarak ilçede dolaştırılmıştır.
Aslında burada saldırı asker Kubilay’a değil Cumhuriyete devrimlerine karşı yapılmıştır. Beyinleri şartlanmış yobazlar ülkenin kalkınmasında hizmet alanlara ne yapacaklarını Kubilay’ın şahsında göstererek gözdağı vermek istemişlerdir..
Bu elim olay kısa sürede bastırıldı. 31 Aralık 1930’da, Menemen ilçesi ile Manisa ve Balıkesir Merkez ilçelerinde bir ay süreyle sıkıyönetim ilân edildi ve sanıkların yargılanması için de Divanı Harp kuruldu. 105 sanığının yargılandığı Sıkıyönetim Mahkemesi 25 Ocak 1931'de Divanı Harp Kararlarını açıkladı. 37 sanık için ölüm cezası verildi. 6’sının ölüm cezası yaş haddi nedeniyle 24 yıl “idama bedel hapis cezası”na çevrildi. Diğer sanıklardan 20’sine bir yıl, 14’üne üç yıl, 6’sına 15 yıl, birine 12,5 yıl hapis cezası verildi, 27 sanık beraat etti.
Kubilay Vakası; birkaç yobazın kendi başlarına düzenledikleri münferit bir olay değildir. Yer seçimi ve zamanlaması profesyonelce hazırlanmış başlamadan söndürülen bir ayaklanma hareketidir. Her yıl sadece 23 Aralıkta Menemen’de Kubilay anıtının önünde yapılan göstermelik bir askeri törenle hatırlanmaktan çıkarılmalıdır. Bu olay, milli bilinç ve şuurlaşmasının kökleştirilmesinde önemli bir yapı taşı olarak değerlendirilerek daima canlı tutulmalıdır.
Türkiye’de irtica tehdidi olmadığını vurgulayarak Anayasanın İnkılâp Kanunlarının korunmasına ilişkin 174. üncü maddesine rağmen İrtica’yı cumhuriyet için tehdit olmaktan çıkarmaya çalışanların Kubilay olayını ibretle incelemelerinde yarar vardır.
Cumhuriyet şehidi aziz Kubilay’ı rahmetle anıyor ve hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhu Şad Olsun ... Mekanı cennet olsun...
Dr. Tahir Tamer Kumkale 23 Aralık 2020 Çarşamba |
|
|