Dr. Tahir Tamer Kumkale
tamer@kumkale.net
|
Kitaplarımdan seçmeler... Amazon'da kitaplarım
|
HAYALET KENT/KUMKALE , ÇANAKKALE 1915 SAVAŞININ YOKETTİĞİ OSMANLI KASABASI |
|
Bu yazımı Facebook'ta beğenmek veya bir arkadaşınıza göndermek (tavsiye etmek) için:
|
|
Ben ordunun kayıtsız şartsız, bütün esrarı ile Alman heyet-i askeriyesine tevdi ve teslim edilmesinden çok müteessir idim. Daha karar verilmezden evvel tesadüfen bu vakaya muttali olduğum vakit, sesimin erişebileceği makamata kadar itirazatta bulunmağı vazife addetmiş idim. Hiç kimse itirazlarıma cevap vermedi. Cevap vermeye lüzum görmedi. Mustafa Kemal(1916) |
"HAYALETKENT/ KUMKALE” isimli kitabım 18 MART 2015 tarihinde AMAZON Yayınlarından çıkmış ve okuyucuların hizmetine sunulmuştur.
Halen amazon yayınlarından çıkan diğer 21 kitabım gibi “Hayalet Kent/Kumklae” kitabım, kitapçılardan değil, internet vasıtasıyla aşağıdaki adresten temin edilebilir. Siparişler dünyanın her noktasına en geç üç gün içinde DHL kargo ile ulaştırılmaktadır.
(http://www.amazon.com/Kumkale-Hayalet-Dr-Tahir-Tamer/dp/1508874425/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1426595624&sr=8-1&keywords=tamer+kumkale)
Bu yıl 18 Mart ve 25 Nisan 2015’de onurla yad edeceğimiz binlerce kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale Savaşının üzerinden tam bir asır geçmiştir. Bu savaşın milletimiz için ve özellikle ailemiz için çok özel bir anlamı vardır. Çünkü daha nice yüzyıllar taşınacak soyadımız Çanakkale-Kumkale savaşında kan dökerek alınmıştır.
Çanakkale Savaşlarında yönetim katı tarafından iyi bilinen ama dile getirmekten özellikle kaçınılan bir tarihi gerçek vardır. Bu gerçek 300 yıllık alt yapısı ve kültür zenginliği ile tanınmış Kumkale Nahiyesinin 25 Nisan 1915’te Fransız müstemleke askerlerinin yaptıkları çıkarma sonunda tamamen yakılıp yıkılarak bir daha oturulamaz hale getirilmesi ve dolayısıyla bu tarihi kasabanın tarihten silinmiş olmasıdır.
Bu kitabın hikayesi 25-27 Nisan 1915’te, yani tam bir asır önce Çanakkale Boğazını aşıp İstanbula ulaşmaya çalışan dünyanın en büyük donanmasının topçu ateşleri ile tarihten sildiği 300 yıllık bir Osmanlı kasabasının etrafında dönmektedir.
Soyadımız Kumkale’dir. Ama ailemiz Kumkale’li değildir. Kumkale, ile olan ilgimiz; Osmanlı yüzbaşısı olan dedemiz Tahir Beyin 1914 yılı Kasımında Çanakkale’yi savunmak için İstanbul’da teşkil edilen 3 üncü Tümen, 39 uncu Piyade Alayı, 1 inci Taburuna 2 nci Piyade Bölük Komutanı olarak atanması ile başlamıştır. Muharebeden tam 92 yıl sonra Kumkale muharip gazisi olan dedesi Tahir Kavak Bey ile ayni ismi taşıyan torunu Emekli Kurmay Albay Tahir Tamer Kumkale’nin bölgede Kumkale Muharebesinin anısını ve Kumkale Kültürünü yaşatmak için yaptığı çalışmalarla bu ilgi devam etmiştir.
1915’te tamamen yıkılıp yokedilen eski Kumkale Nahiyesi’nin yeniden canlandırılması ve Kumkale Şavaşı şehit ve gazilerine hakkettikleri değerin verilmesine, en az Gelibolu şavaşlarının şehit ve gazilerine gösterilen ilginin aynisinin Kumkale’de de gösterilmesine kadar çalışmalara devam edeceğim. Ve bu can bu bedende kaldığı sürece şehitler diyarı Kumkale’nin anısını daima yüceltmek için çalışmalarımı özveri ile sürdüreceğim.
Çanakkale 1915 destanını yaratanlar bize bu ülkeyi kanlarıyla ve canlarıyla armağan ettiler. Ülkeyi sonsuza kadar yaşatmak, fakat yaşananlardan ders alarak ayni acıları yaşamadan huzur ve refah dolu bir gelecek temin etmekte bizim nesillere düşüyor. Bize bu kutsal vatan topraklarını emanet eden bu nesilleri çok iyi tanımak ve onları iyi anlayarak yeni nesillere anlatmak zorundayız.
Peki, biz, 20 nci yüzyılın askerlik tarihindeki en büyük anıtı olan ve şimdi de 100’üncü şeref yılını milletçe idrak ettiğimiz Çanakkale Savaşını yeterince biliyor muyuz?
Keşke, bu sorunun cevabı olumlu olsaydı. Ve biz gençlerimizi Çanakkale savaşı ruhu ile yetirebilseydik. Keşke, Türk milleti olarak vatan topraklarımız için neler yapabileceğimizi bizlere kanlarıyla ispatlayan aziz ecdadımızın kutsal emanetlerine sahip çıkabilseydik..
Ben bu kitapla Çanakkale Zaferinin 100 üncü yılı anma törenleri vesilesiyle dedem Kumkale Malul Muharip Gazisi Tahir Beyin aziz hatırasını yaşatmak istedim. Yüz yıl önce bir gecede tamamen yıkılarak tarihten silinen bir Osmanlı şehrinin yıkılmasına şahit olan dedeme ahde vefa borcunu ödemek istedim. Bugün sadece harabeleri kalan ve tamamen unutulmuş olan Kumkale Kasabası çevresinde olanları gündeme getirmeye çalıştım. Ben belki Kumkale için yaptıklarımla sonuca tam başarıya ulaşamadım. Ama iyi bir kapı açtım. İnanmış kişilerin yapılan tüm engellemelere rağmen bazı şeyleri başarabileceklerini belgelemek istedim.
İnanıyorum ki bizden sonraki nesiller de Kumkale’yi sahiplenecek ve tarihteki haklı yerine taşıyacaklardır.
Bize kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz ceddimin ruhları şâd, mekanları cennet olsun.
Dr. Tahir Tamer Kumkale
Dr. Tahir Tamer Kumkale 17 Mart 2015 Salı |
|
|